Damphistorier

Dette er dampernes egne historier om hvordan dampen hjalp dem med at kvitte cigaretterne.

Hvis du også har en histoire du vil dele, så udfyld formularen.

Læs en anden historie

DADAFO Damp-Partiet

Mikkel Schmidt

Efter at have forsøgt at stoppe med plaster, tyggegummi og kold tyrker, havde jeg så småt mistet gå på modet. Jeg er nørd af natur, og var en af de første til at anskaffe mig en første generations damper fra kina. Den gjorde dog ikke noget for mig, det var ikke indtil 2014, da markedet havde udviklet sig, at der pludselig gik et lys op for mig. Uendelige tilpasningsmuligheder, uendelige smagsoplevelser. Jeg kunne bygge mine egne coils, blande mit eget juice, og få det hele præcis som jeg gerne ville have det. Rygestoppet kom helt af sig selv efter en uge. Det var ikke engang meningen, det var mest bare for sjov at jeg ville prøve igen.

Kære politikere

I snakker om røgfri fremtid, i diskuterer cigaretpriser, neutral indpakning og tildækning i butikkerne. Det er alt sammen rigtig fint, men beviserne for at disse tiltag virker er ekstremt mangelfulde, især når rygerne ikke for tilbudt et ordentligt alternativ. Det er sjovt nok også tilfældet i de lande i henviser til som f.eks. Norge, og Sverige. Mængden af nikotinforbrugere ændrer sig ikke signifikant, og vi snakker om et stof som er ligeså farligt som koffein når det bliver brugt rigtigt. Er det ikke folks eget valg hvad de vil være afhængige af, når blot man oplyser om kendte konsekvenser? Hvis man kan nyde nikotin i et 95% mindre skadeligt alternativ (jvf. den årlige vurdering fra de engelske sundhedsmyndigheder, Public Health England, Cancer Research UK og Royal College of Physicians), hvorfor bruger man det så ikke aktivt som et værktøj til at opnå en røgfri fremtid? I har tæsket rundt i de samme metoder og de samme skræmmekampagner i årtier, og lige lidt har det hjulpet. Er det tid til at prøve noget nyt? Siden e-cigaretter blev tilgængelige via import i 2007, har over 100.000 danskere brugt dem til at kvitte smøgerne (jvf Danskernes Rygevaner), det er altså over 1/3 af alle danske rygestop der er gennemført med e-cigaretter siden de kom til verden, og langt størstedelen af de resterende 200.000 dampere har skåret gevaldigt ned på deres cigaretforbrug. Det er på alle tænkelige måder en kæmpe gave for folkesundheden, om man kan lide det eller ej.

"Men hvad med børnene? De er jo tiltrukket af søde smage! Vi bliver nød til at forbyde alt der ikke er tobakssmag ligesom Donald Trump siger!". Lad os lige få nogle tal på bordet, i USA snakker de om en Juul epidemi (en Juul er et e-cigaret produkt, et særdeles potent og veldesignet et af slagsen, som ikke findes på det danske markede), og at mange af de unge har prøvet e-cigaretter indenfor de sidste 30 dage. Det de glemmer at fortælle er at der er et historisk lavt antal af unge rygere efter "epidemien", de er helt nede på 5% af unge som ryger. Skal unge dampe? Nej, selvfølgelig skal de ikke det, det er blandt andet derfor at industrien og forbrugerne alle er enige om 18 års aldersgrænsen, som allerede er en del af loven. At forbyde smage, vil tvinge eks-rygere tilbage på cigaretterne, langt størstedelen af damperne er stoppet med at ryge ved hjælp af smage som ikke er tobak. Voksne kan også godt lide slik og kage. Unge jagter ikke nikotin fordi det smager godt, de jagter det pga effekten. Hvis smag og fancy indpakning havde noget som helst med sagen at gøre, hvorfor løber alle de unge så ikke rundt med Nicorette tyggegummi i munden? Hvis der var en gateway effekt, hvorfor er antallet af unge amerikanske rygere så hurtigere faldende end nogensinde før? Hvis de var tiltrukket af søde smage, hvorfor skulle de så skifte til cigaretter? Der er så mange huller i det argument, at det nærmest er komisk når de bliver bragt op i medierne. Unge eksperimentere, unge mennesker griber enhver mulighed for på en eller anden måde at blive påvirket, always have, always will. Forbud gør desværre produkterne mere interessante, og unge mennesker er ekstremt ressourcefulde når det kommer til stimulanter og rusmidler. Håndhævelse af eksisterende aldersgrænser og gode forældre og skolelærer ville være en langt bedre start. Det her er et kultur problem, ikke et smagsproblem.

"Men de blive syge og dør i USA!". Det har efterhånden været dækket til døde af respekteret journalister, at sygdommene og dødsfaldende, som har domineret tabloidpressen over sommeren i 2019, skyldes illegale cannabis cartridges (pre-fyldt tank der skrues på eller sættes i et eksisterende "mod") fra det sorte marked hvor bl.a. tocopheryl acetate (Vitamin E Acetate) har været brugt som fortynder (forholdsvis tyktflydende substans, så produktet stadig ser ud til at være af god kvalitet). Tocopheryl acetate er en olie, og inhalere man nok olie får man lipid lungebetændelse, og det er dette der ses i samtlige tilfælde. Der er godt 80% af de påvirkede der har indrømmet brug af cannabis, men i skal huske at langt de fleste af disse er unge mennesker der gerne vil være skæve, i stater hvor rekreationel cannabis er ulovligt. Hvis de indrømmer cannabis brug, risikerer de at blive straffet som kriminelle, og miste deres forsikringsdækning, og omkostningerne for en behandling for lipid lungebetændelse kan ruinere enhver familie i USA.

Der er INGEN olie i legale e-cigaretter, af 2 grunde. Der er INTET incitament til at tilføje det til nikotin væske, der er ingen upside. Dampere damper fordi de ser det som et mindre skadeligt alternativ, og en måde at stoppe med at ryge, at tilføje olie er direkte kontraproduktivt i de henseende. Da vegetabilsk glycerin (en vandopløselig alkohol) er både billigt, vidt tilgængelig (det kan købes i Matas), smager godt, giver synlig damp (emulerer rygning) og er tyktflydende nok i sig selv, endda så tyktflydende at Propylenglycol anvendes for at gøre konsistensen nemmere for vægen i e-cigaretterne at absorbere (blandt andet), er det heller ikke nødvendigt at bruge det til det formål de bliver brugt i illegale THC væsker. De 2 ingredienser udgør i øvrigt 80+% af e-juice. Den anden grund er, at nikotin væske på det danske markede er underlagt strenge dokumenterings- og anmeldelsesregler, varetaget af sikkerhedsstyrelsen. Vi ved præcis hvad der er i, ned til de enkelte CAS numre og SIK skal teste efter. Jeg kan tilgengæld love jer, at hvis i forbyder smage, åbner i et sort marked uden lige, hvor i mister alt kontrol, og så kan jeg ikke garantere for hvad der sker. Hjemmeblanderi er i forvejen populært grundet det ekstremt høje anmeldelsesgebyr og deraf mangel på smagsvariation, og det vil eksploderer hvis i totalt forbyder smagsstoffer. Husk, alle ingredienser er fødevaregodkendt, og det er ikke mere kompliceret at blande sin egen juice end det er at bage en kage. Overregulering har kæmpe konsekvenser for folkesundheden. Uanset hvad i gør, så tænk jer godt om, og sørg for at måle på alt der kan måles på blandt rygere og specielt dampere, så i kan se effekten af jeres valg, og rådfør jer med Canada, New Zealand og specielt England, de har enorm erfaring med e-cigaretter, og bjerge af data (og nej, brexit er ikke en undskyldning for blankt at ignorerer deres erfaringer). Der er jo nok en grund til at de anbefaler e-cigaretter til rygestop og blandt andet opfører e-cigaret butikker på deres hospitaler, tror i ikke?

Alle erfaringer taler for at skadesreduktion virker. Sikkerhedsseler, cykelhjelme, fartskilte, rene sprøjter til narkomanerne, light produkter, kondomer osv er alle eksempler på skadesreduktion. Vi ved det virker. Brug det nu!

Mvh. en meget bekymret damper.