Damphistorier

Dette er dampernes egne historier om hvordan dampen hjalp dem med at kvitte cigaretterne.

Hvis du også har en histoire du vil dele, så udfyld formularen.

Læs en anden historie

DADAFO Damp-Partiet

Nick B. Jensen

Jeg har røget i cirka 25 år, og har indenfor de sidste 8 år forsøgt et par gange at stoppe ved hjælp af e-cigaretter. Plastre og tyggegummi var ikke noget for mig, og jeg er ikke tilhænger af at tage medicin mod en last, der sådan set er selvvalgt.
De første par gange jeg stoppede ved hjælp af e-cigaretter, holdt det ikke mere end et par måneder. Jeg havde svært ved at finde det udstyr, smag og styrke der lige passede til mit behov. Jeg manglede vejledning. Det var først i 2015, da jeg fik hjælp af en kammerat, der på det tidspunkt allerede havde kvittet smøgerne vha. e-cigaretter, og var røgfri på 3. år, at det lykkedes. Det er nu 4 år siden, og at det stadig er muligt at holde mig fra cigaretterne, skyldes dels at min kæreste også skiftede tobakken ud med e-cigaretter cirka samtidig som mig selv, men i særdeleshed skyldes det, at jeg kan få smagsvarianter og udstyr, der passer til lige præcis det jeg har brug for. Jeg skifter meget mellem specielt søde smage, frugt, kage og sød kaffe. Jeg har en forfærdelig sød tand, så de søde væsker dækker faktisk både nikotinbehovet, men også til dels trangen til slik og andre søde sager. For mig er udvalget af søde smagsvarianter en garant for mit varige rygestop - jeg er voksen, men mine smagsløg fungerer upåklageligt - specielt efter jeg har kvittet tobakken.
Jeg synes personligt at hetzen mod dampen er fuldstændig malplaceret. Rygestop drejer sig ikke om at putte folk i nogle prædefinerede kasser - det drejer sig om at få den rette erstatning der passer til den enkelte person.
Min indkomst ligger i øvrigt på et niveau, hvor højere tobakspriser ikke gør en forskel på om jeg vil ryge eller ej. Jeg vil til gengæld gerne slippe for sundhedsrisikoen ved tobak, og have et væsentligt mindre skadeligt alternativ til rådighed - ligesom 3-400.000 ligesindede på landsplan, og over 40 millioner på verdensplan.

Kære politikere

At påstå at de engelske sundhedsmyndigheder ikke ved hvad de laver, når de anbefaler e-cigaretter som alternativ til traditionel tobak, er at skyde sig selv i foden. Forskningen bag er solid og evidensbaseret, og det kommer 3.1 millioner britiske eks-rygere til gode. Public Health England re-evaluerer hvert år, og opdaterer deres anbefalinger i henhold til relevant forskning på området.
- det eksempel bør Danmark følge, så vi kan få sænket rygeprævalensen.
I forhold til snakken om at produkterne appellerer til børn er mit svar: Det er tåbeligt argument, for voksne spiser og drikker også søde sager, og de kan såmænd også godt se andre farver end sort/hvid. Det har børn ikke monopol på. Produkterne henvender sig til voksne, og må kun sælges til voksne (jfr. TPD) - voksne som man må formode er fornuftige nok til, at holde deres børn på behørig afstand af både tobak, alkohol, stoffer, våben, medicin, energidrikke, husholdningskemikalier, farlig trafik, elkedler, kogeplader, elværktøj, usikre konstruktioner, livsfarlige højder, dybt vand - og e-cigaretter. Det er et forældreansvar - ikke et statsanliggende.
Jeg vil vove den påstand, at ingen af os der damper synes det er en særlig god idé, at børn gør skade på sig selv. Og det er heller ikke nogen god idé, at børn ryger eller damper. Men forbud gør ikke andet end at fratage voksne mennesker deres ret til selv at vælge - og historisk set, så har forbud aldrig fjernet det man ønsker at forbyde. Hverken spriritus, våben, stoffer eller tobak. Det gør til gengæld markedet for de pågældende produkter ureguleret på en sådan måde, at følgeskaderne bliver uoverskuelige. Men hvis efterspørgslen er der, er der folk der leverer ad bagvejen.
Risikoen ved dette scenarie, er desværre alt for godt kendt i forvejen. Det ser vi nu også indirekte med e-cigaretsagerne fra USA, omend synderen ikke er ecigaretten, men de oliebaserede væsker, erhvervet på det sorte marked, der er blevet brugt i stort set alle tilfældene.
Så for lige at opsummere problemstillingerne ved forbud:
- ureguleret marked
- usikkre og/eller direkte farlige produkter
- kriminalitet, da de sorte markeder er lukrative for skruppelløse personer.
- ingen kontrol med, - og kvalitetssikring af produkter
- langt flere følgeskader som konsekvens af den manglende kvalitetssikring
- færre penge i statskassen grundet "sort" handel og økonomi
- flere udgifter til behandling, samt bekæmpelse af ulovlig handel/distribution
- og ikke mindst en KRAFTIG vækst af rygerne igen.
Med andre ord - der står alt for meget på spil, og vi har alt for meget at tabe med et forbud.
Lad os i stedet for forbud, få en fornuftig dialog mellem forburgere, forhandlere, myndigheder og politkere. Der er mange mulige initiativer, der kan gøre der mindre attraktivt og mere besværligt for børn at få adgang til e-cigaretter:
- ID-løsning
- Neutral indpakning
- Skole/SSP/Forældreindsats hvis børn bliver taget med e-cigaretter.
- Oplysning
Og mange andre ting, som branchen nok i virkeligheden også har nogle gode bud på.

Så herfra en lille bøn om, at vi sammen finder de gode kompromiser, der sikrer at børn ikke bliver hverken rygere eller dampere, men samtidig sikrer at vi voksne kan opretholde vores rygestop.

Mvh.,
Nick B. Jensen