Damphistorier

Dette er dampernes egne historier om hvordan dampen hjalp dem med at kvitte cigaretterne.

Hvis du også har en histoire du vil dele, så udfyld formularen.

Læs en anden historie

DADAFO Damp-Partiet

Sebastian Jespersen

Min mor døde af kræft. Det var det øjeblik, at jeg vidste at jeg blev nød til, at stoppe med at ryge. Jeg begyndte næsten at få dårlig samvittighed, hver gang jeg købte en pakke cigaretter, fordi jeg vidste jo udemærket godt, hvor skadeligt det var.

Jeg havde tidligere forsøgt med nikotin tyggegummi, plastre, hypnose, kognitiv adfærdsterapi, dog uden held - jeg følte mig deprimeret og led helt enormt afsavn, hver gang jeg forsøgte at stoppe, med traditionelle rygestopsmiddeler.

Jeg købte en e-cigaret i en kiosk og noget 18mg væske efter utallige mislykkedes forsøg med Nicorette produkter.

Siden den dag har jeg ikke røget en cigaret. Jeg gik ind i den butik som ryger, og da jeg gik ud derfra, var jeg ikke ryger.

Jeg startede på 18mg nikotin, i dag damper jeg 6-9mg. Jeg startede som mund til lunge damper, og det er jeg stadigvæk. Jeg foretrækker søde smage, specielt cremede kage væsker. Hvis jeg stoppede med at dampe, så er jeg bange for, at jeg før eller siden ville falde tilbage på cigaretterne.

Jeg har desværre mødt en del modstand som damper fra min omgangskreds. Jeg hører tit og ofte, at det er lige så skadeligt som rygning, på trods af at det intet videnskabeligt belæg er for dette, så vidt jeg ihvertfald er orienteret. Tværtimod ved jeg, at Public Health England, mener at det er 95% mindre skadeligt end tobak, og det stemmer meget godt overens med det som jeg kan mærke på egen krop.

Jeg bliver ikke forpustet mere. Jeg hoster ikke slim op om morgenen mere. Mit tøj og mit hjem lugter ikke mere røg. Jeg har fornyeligt gennemgået et komplet helbredstjek, og jeg fejler absolut intet.

Hvis jeg ikke havde fundet e-damp havde jeg aldrig kunne smide smøgerne. Jeg ville være ryger den dag i dag. Man kan mene hvad man vil om e-damp, men jeg tror at vi allesammen kan blive enige om, at det med høj sandsynlighed er mindre skadeligt, end at ryge.

En ting der har betydet meget for mig ved e-damp er det store udvalg af smage, så man har noget at veksle imellem. Hvis de eneste smag eder havde været tilgængelige, havde være tobak og mentol, så tror jeg ærlig talt ikke jeg havde holdt det.

Kære politikere

Vi er allesammen voksne mennesker. Vi tager selv vores valg i livet, det er ikke noget, som i behøver at beslutte for os fra politisk side.

Jeg ved at e-damp er mindre skadeligt end cigaretter. Det kan jeg mærke på min krop. Det kan jeg læse i de engelske undersøgelser.

Tilfældene i USA er forårsaget af produkter der er købt på det sorte marked.

Et forbud imod e-cigaretter og/eller smage, vil blot tvinge de danske forbrugere ud på et sort marked. Det tror jeg godt vi kan blive enige om, er ret uhensigtsmæssigt.

Derudover vil jeg også finde det relativt komisk at leve i er land, hvor alkohol med smag og cigaretter er tilladt, men hvor lidt vegetabilsk glycerin tilsat smagsstoffer er forbudt.

Der er 6 tilfælde på verdensplan af folk der er døde, af at have dampet noget stads fra det sorte marked. Hvor mange dør hvert år af tobak på verdensplan?

Ecigaretter er ikke sundt. Men det er godt til skadesreduktion.

Vi har allerede TPD og der føres kontrol med vores væsker og med vores butikker, noget som USA kunne lærer af.

Hold vores unge under 18 fra E-cigaretter, men smid ikke alle de eks rygere der benytter dem under bussen i processen.

Voksne mennesker damper også med smag, lige så vel som voksne mennesker også spiser slik. Og så vil jeg også understrege, at de tilfælde i USA, intet har med smagsstoffer at gøre.

Jeg kan godt se at smagende kan triltrække de helt unge, men så må butikkerne simpelthen sørge for, at salg til til dem ikke finder sted.